Gezonde lente boost!

Vandaag een gastblog van niemand minder dan Lisanne van SuperYoga!

Ze geeft ons handige tips hoe we op een gezonde manier lente- en  zomerproof kunnen worden!

 

Gezonde lente boost

We zitten midden in de lente en dat roept de nodige vrolijke kriebels op! Met de welbekende voorjaarsschoonmaak zijn de meeste mensen bekend, maar wist je dat dit ook hét seizoen is voor een innerlijke schoonmaak? Lichaam en geest kunnen zwaar aanvoelen na de winter, nu is het tijd om op te ruimen en weer plaats te maken voor nieuwe energie. Hieronder vind je drie tips én een lekker recept om je zomer ready te maken en een rustig opgeruimd gevoel te krijgen!

Tip 1: Voeding & water

In het najaar en de winter zijn zware maaltijden heerlijk, in de lente en zomer heeft het lichaam meer aan lichte maaltijden met voldoende tijd tussendoor zodat het spijsverteringssysteem tijd heeft om het voedsel goed te verteren. Om je lichaam te reinigen kun je vet voedsel en melkproducten het beste laten staan en je concentreren op voedingsmiddelen die het opruimen van afvalstoffen stimuleren. Voorbeelden zijn artisjok, broccoli, bieten en asperges. Je kunt ook een heerlijke maaltijdsalade maken met avocado en vers citroensap, avocado staat bekend om zijn goede vetten maar is ook super voor het opruimen van vrije radicalen in je lichaam. Citroensap zorgt ervoor dat gifstoffen makkelijker je lichaam verlaten. Een bijkomend voordeel is dat je niet lang in de keuken hoeft te staan, zodat je alle tijd hebt om naar buiten te gaan en leuke dingen te doen.

Een recept om een lichte maaltijdsalade in handomdraai te maken vind je hieronder.

Ingrediënten (voor 2 personen):

 • 1 zakje gemengde sla
 • 15 gamba’s
 • 2 perziken
 • 1 ui
 • 1 avocado
 • ½ komkommer
 • Handje bieslook (fijn gehakt)
 • Handje verse tijm (blaadjes)
 • Handje noten- of zaden mix
 • Teentje knoflook
 • Vers citroensap
 • Himalaya zout & 4 seizoenen peper naar smaak

Bereiding:
Verdeel de sla over twee borden. Was de perziken, ontdoe ze van de pit en snijd het vruchtvlees in stukjes. Ontdoe ook de avocado van de pit en snijd het vlees in stukjes. Verdeel de stukjes perzik en avocado over de twee borden. Pel de uien, snijd ze in ringen en bak ze kort aan totdat ze glazig tot bruin gebakken zijn. Verdeel de uienringen over de borden en verdeel tot slot de komkommer nadat je deze in kleine stukjes hebt gesneden. Hak de bieslook fijn, pluk de tijmblaadjes van de steeltjes en verdeel de kruiden samen met de pitten- of notenmix over de salade. Sprenkel wat verse citroensap over het geheel en voeg peper en zout naar smaak toe. Bak als laatste de gamba’s kort in een koekenpan met een uitgeknepen teentje knoflook en verdeel ze als topping over de salade. Bon appetit!

Naast de juiste voeding is het belangrijk om voldoende water te drinken. Ons lichaam bestaat voor 70 tot 75% uit water, het is essentieel voor alle processen in je lichaam om voldoende water binnen te krijgen. Als je het water snel zat bent kun je heerlijk experimenteren met fruit, munt, gember en verse munt in je water.

Tip 2: Ademen & yoga

Een goedkope en relatief makkelijke tip is goed omgaan met je adem. Je zult merken dat iets meer focus op je adem je al snel heel goed kan helpen. Het verlicht direct druk waardoor je ontstresst op een simpele en snelle manier. Probeer bij het opstaan een aantal keren rustig in en uit te ademen, adem gedurende vier seconden in door je neus en adem uit gedurende vier seconden door je mond. Je kunt dit gemakkelijk 15 tot 20 keer herhalen. Als je dit in de middag nog eens kunt herhalen en wellicht een keertje voordat je gaat slapen, merk je het effect binnen no time! Op zoek naar meer rust? Stel jezelf dan eens open voor yoga! Je hoeft hiervoor niet per se naar een yogastudio of sportschool. Met een yogamat, eventueel een meditatiekussen en andere yoga accessoires zoals een yoga blok kom je thuis al een heel eind. Met YouTube kanalen als Yoga with Adriene en smartphone apps zoals Daily Yoga en Down Dog kun je je eigen yoga practice bouwen. Houdingen waarbij je gedraaid ligt of zit hebben een reinigend effect en dragen bij aan het schoonmaken van je lichaam.

Tip 3: Buitenlucht & gezellige uitjes

In de winter zitten we veel binnen, nu is het de tijd om lekker naar buiten te gaan! Laat je smartphone thuis en ga op in het moment. Je kunt een dagelijks moment inplannen om te wandelen of te fietsen zodat je dosis vitamine D binnen krijgt. De tegenhanger van stress is genieten, zorg dus dat je dat niet vergeet! Plan leuke uitjes, een gezellige terrassessie of geniet van een ontspannen wandeling.

9 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Goeie tips. Letten op mijn ademhaling moet ik sowieso altijd doen. Ik merk snel aan mijn ademhaling als mijn hoofd vol zit of als ik onbewust in de stress raak. Ik geniet extra van de buitenlucht met dit weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *